Proper way to see a landscape, 2023
10 monotipuri pe hârtie din fibre de cânepă 11 g, dimensiuni variabile (48 x 94 cm, 50 x 60 cm și 47,5 x 56 cm)
1 point-sèche și laviu de tuș pe hârtie din fibre de cânepă 11 g, 94 x 37 cm
Irina Motroc urmărește în linii fine pe hârtie transformarea unui loc aproape părăsit de oameni și recâștigat de natură. Cele 11 lucrări în tehnici de gravură ce compun instalația Proper way to see a landscape au ca punct de pornire fotografii pe care artista le-a făcut în satul bunicilor ei, în sudul țării. Majoritatea caselor de aici au rămas goale după ce locuitorii lor fie au plecat să lucreze în străinătate, fie s-au mutat în alte zone ale țării, fie nu mai sunt în viață.
Documentând fotografic casele abandonate, Irina a asemănat bucățile de tencuială rămase pe ziduri cu hărți în interiorul cărora ar fi fost trasate limitele unor teritorii. „M-am gândit la felul în care aceste case se degradează până la descompunerea totală, iar la bucățile de tencuială ca materie care va recompune peisajul, îl va redesena”, spune ea. Pentru cele 11 gravuri noi – zece realizate în tehnica monotipiei și una în pointe-sèche asociat cu laviu de tuș –, Irina preia din fotografiile inițiale „teritorii” cu contururi și granițe între ele și desenează, de asemenea, peisaje abstractizate pornind de la relieful din zonă.
În granularitatea imaginilor sunt cuprinse narative complexe despre migrație și mobilitate socială, reconfigurarea constantă a teritoriilor prin noi granițe, mutarea atenției dinspre centru spre margini și capacitatea naturii de a-și reapropria locurile părăsite de oameni – o idee discutată și în instalația anterioară a artistei, Aici am stat (2023). Această legătură dintre spațiul natural și cel construit de om a inspirat aspectul formal al instalației: crengi subțiri susțin gravurile printre care vizitatorul se mișcă.