How to cook an artwork, 2023
instalație video pe ecran iPad, 4 cuburi din cofraje, 30 x 35 x 30 cm fiecare; folie acrilică transparentă, 30 x 30 x 30 cm; plexiglas, 30 x 30 cm; plastic transparent și lemn, 24 x 30 cm
Cu How to cook an artwork, Diana Roșca vorbește despre trauma transgenerațională. Video-ul prezentat pe cele patru ecrane iPad ce compun instalația reinterpretează simbolic tradiția de a face vin ca o rânduială – pentru artistă, un mod de a aduce în discuție atât obiceiurile, concepțiile și credințele ce se transmit din generație în generație, cât și ideea de transformare personală.
Cele patru tablete sunt plasate în cuburi din cofraje goale. Ele fac trimitere la ciclul biologic al unei generații sau, în cazul de față, la lipsa acestuia. Împreună, cuburile ar forma o masă, dar Diana decide să le separe în spațiul expozițional, propunând vizitatorului să-și stabilească propriul traseu printre ele și astfel să descopere cadre diferite din video pe ecrane.
Traseul îl aduce și în fața unui cofraj cu boabe de struguri, însoțit de mesajul „Take a slice of my art”. Dacă video-ul exemplifică faptul că un obicei poate fi reinterpretat și adaptat în cheie personală, „Take a slice of my art” devine, în context, prin analogia dintre procesul de obținere a vinului și ideea de transformare personală, un îndemn ca fiecare să-și gândească propriul mod de a face această transformare. „Noi alegem ce ducem mai departe din ce moștenim, din valorile, concepțiile, credințele și felul în care ne construim propria identitate”, spune artista.
Titlul How to cook an artwork a fost inspirat de cartea care a stat la baza expoziției curatoriate de Georgia Țidorescu: Slices of Life, de Elia Romanelli, Piero Vereni și Ottavia Castellina. Diana Roșca invită publicul în „bucătăria” ei de artist – mai exact, în atelierul mobil, din mijlocul naturii, unde mâinile ei performează gesturile unei altfel de rânduieli.