Adrian Cojocaru

And it’s really not her fault, 2023

ulei pe pânză de in
132 x 198 cm

And it’s really not her fault este catalizatorul unei serii noi de lucrări ale lui Adrian Cojocaru, care dezvăluie interesul său față de poveștile ascunse din bucătăriile de restaurant. Simpla observare a unor artizani dintr-o gelaterie a evoluat înspre o fascinație față de priceperea și coregrafia prezente în spațiile culinare. Această primă pictură a generat un studiu aprofundat asupra acelor momente din culise în care se întrevăd grația gesturilor și legăturile strânse dintre oamenii de acolo și aptitudinile lor.

Practica artistică a lui Adrian este integrată fluid cu ritmul vieții de azi. Pentru el, mersul prin oraș nu este doar un act fizic, ci o parte esențială a călătoriei sale artistice întrucât îi permite să descopere povești din realitatea de zi cu zi. Își selectează subiectele picturilor din propria bancă de imagini strânse în timpul peregrinărilor sale, pe care le conectează cu istoria artei și referințe la cultura pop. Pânzele lui de dimensiuni mari ne invită să reflectăm asupra repetitivității muncii și asupra subtilităților unor profesii pe care tindem să le trecem cu vederea adesea.

Interesul artistului față de bucătăriile de restaurant s-a declanșat în momentul în care și-a dat seama că în fiecare experiență de dining există o formă de asimilare care merge dincolo de ingerarea mâncării — o asimilare delicată a stărilor de spirit, mișcărilor și experiențelor celor care au preparat-o. Legătura dintre consumator și artizan, evidentă în pregătirea atentă a fiecărui fel de mâncare, evocă un soi de simbioză. Adrian e captivat de această interconectare și face o analogie între priceperea culinară și propriul său devotament față de artă.