
Despre Muzeul de Artă Brașov
Muzeul de Artă Brașov creează conexiuni între artă, public și artiști, fiind un spațiu dinamic de explorare, învățare activă și experimentare cu patrimoniul și creația contemporană. Echipa muzeului își asumă rolul de facilitator, din dorința de a contribui la schimbarea percepției publice eronate asupra muzeelor, conform căreia acestea reprezintă spații pasive, simple arhive de patrimoniu. Considerăm că spațiile culturale ocupă un rol esențial de catalizator activ al interacțiunilor dintre artiști, galerii, organizații neguvernamentale, prin programe culturale și proiecte cu potențial din domeniile artelor vizuale.
Patrimoniul Muzeului de Artă Brașov cuprinde peste 4500 de bunuri culturale (pictură de şevalet, grafică, sculptură, artă decorativă, icoane, tapiserie, covoare orientale etc.). Colecţia de pictură, grafică şi sculptură este reprezentativă pentru arta românească modernă şi contemporană şi pentru arta transilvăneană din secolele XVI-XX. Operele expuse în cadrul instituției înglobează, pe lângă măiestria autorilor care le-au dat viață, și poveștile, aspirațiile și viziunile acestor creatori. Prin patrimoniul pe care îl găzduiește, instituția devine o fereastră spre trecutul divers al culturii noastre și o sursă de inspirație pentru creația artiștilor contemporani.
Expoziția de bază a muzeului ilustrează evoluția artei în spațiul artistic românesc, incluzând lucrările lui Nicolae Grigorescu, Mișu Popp, Ștefan Luchian, Ion Andreescu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Maxy Hermann și Hans Mattis-Teutsch.
Expozițiile temporare organizate de Muzeul de Artă Brașov urmăresc atât valorificarea patrimoniului artistic, cât și promovarea creației contemporane. Activitatea de cercetare a muzeului a fost valorificată prin expozițiile dedicate marilor artiști brașoveni Hans Mattis-Teutsch (expoziție itinerată în peste 10 orașe din țară și stăinătate), Elena Popeea, Friederich Miess, Gustav Kollar, precum și prin expozițiile care reunesc lucrări din diferite perioade istorice: Artă brașoveană interbelică, Portretele patriciatului săsesc din Brașov, Un secol de artă brașoveană 1815 – 1918.
Atelierele interactive cu adulți și copii, conferințele, dezbaterile, atelierele live cu artiști, proiecțiile de film, concertele întregesc oferta culturală a muzeului.
