10 noiembrie 2023 – 25 februarie 2024

Artiste și artiști: Alexandra Boaru, Adrian Cojocaru, Alexandru Daniel Florea, Denis Flueraru, Iulia Jugaru, Mălina Moncea, Irina Motroc, Diana Roșca, Ioana Rusu, Anca Țintea

Fabulating About a Gelato Machine

Expoziția Fabulating About a Gelato Machine prezintă lucrări nou comisionate ale artiștilor și artistelor Alexandra Boaru, Adrian Cojocaru, Alexandru Daniel Florea, Denis Flueraru, Iulia Jugaru, Mălina Moncea, Irina Motroc, Diana Roșca, Ioana Rusu și Anca Țintea. Ideea expoziției a pornit de la observarea unui element comun care îi unește pe cei zece artiști. Fiecare dintre ei a putut identifica în propria memorie o amintire vagă a unui loc ale cărui coordonate nu le mai poate reda în detaliu. Amintirea este ca un vis încețoșat care te împiedică să afli exact când și unde s-a petrecut evenimentul declanșator. Sentimentul de familiaritate provine, adesea, din recunoașterea unor astfel de senzații sau tipare pe care le-ai mai observat anterior și care îți induc un sentiment de nostalgie.

Mai mult

În procesul de formare a identității, căutăm ancore ale acestor sentimente în realitatea în care trăim. Facem acest lucru pentru a descoperi ce declanșează amintirile, cum putem dezvălui povestea din spatele tiparului și cum a evoluat întregul proces. Aceste amintiri ne fac vulnerabili în fața inconștientului și, totuși, încercăm să le păstrăm sub control, fiind reconfortați de sentimentul că nu putem identifica un moment specific. Acest cerc al melancoliei și al fricii ne înconjoară ca o fantezie, creând o nouă serie de amintiri.

Am pornit expoziția de la cartea „Slices of Life” de Elia Romanelli, Piero Vereni și Ottavia Castellina. Cei zece artiști au descris (în cadrul sesiunilor de mentorat ale programului Accelerator Brașov) o preferință personală sau un detaliu din viața lor care a avut un impact asupra practicii lor artistice, fie în dezvoltarea acesteia, fie în alegerea subiectelor studiate. Lucrările variază de la o perspectivă statistică asupra vieții la o înțelegere particulară a acesteia și a modului în care fiecare individ este perceput.

Atunci când analizăm practicile artistice, tendința este să începem să recunoaștem o serie de „obsesii”, elemente repetitive pe care artiștii le investighează prin intermediul muncii lor. Astfel, prin această investgație continuă, artiștii își dezvoltă interesele ce conduc, în timp, la formarea metodelor lor în cadrul practicii artistice. Expoziția „Fabulating About a Gelato Machine” își propune să prezinte o imagine a acestor interese într-un mod comun și mediat.

Text de Georgia Țidorescu, curatoare

Imagini din expoziție