Iulia Jugaru

Iulia Jugaru (n. 1999, Brașov) este absolventă a Universității Naționale de Arte din București, obținând atât licența, cât și masteratul în cadrul secției de Pedagogia Artelor. Ea a început să inițieze proiecte expoziționale încă din timpul studiilor și manifestă un interes deosebit pentru pictură, colaj textil, fotografie, artă digitală și instalații. Iulia a participat la numeroase expoziții în diverse orașe precum București, Brașov, Constanța, și a avut rolul de curator pentru expoziții ce promovează tinerii artiști.

O poți urmări pe Iulia pe profilul ei de Instagram: https://www.instagram.com/iulia_jugaru/

Q&A cu Iulia Jugaru

Când ai descoperit pasiunea pentru artă și ce înseamnă arta pentru tine?

Arta mi-a fost mereu extensie a propriei persoane. Am coexistat. E un altfel de mod în care mă raportez la realitate, la lume.

Descrie-te pe scurt: ce îți place, ce te emoționează, ce te revoltă?

Mă revoltă nedreptatea, îmi plac lucrurile care nu-s frumoase prin definiție și mă emoționez când trebuie să mă reprezint ca pe un produs.

Descrie-ne viziunea ta artistică: surse de inspirație, metode, mesaje pe care vrei să le transmiți publicului.

Principala sursă de inspirație sunt oamenii și diferitele situații cu care mă întâmpin zilnic.
Încurajez mersul cu autobuzul pe trasee lungi, statul la coadă în supermarket și contactul cu funcționari publici ca fiind cea mai bună metodă de a observa situații care îți trezesc inspirația. Pentru o viață sănătoasă consumați zilnic minimum doi litri de lichide.

Cine te-a influențat în drumul de până acum și prin ce?

Viața, prin toate aspectele ei.

Ce lucrare de-a ta îți place cel mai mult și ce înseamnă pentru tine?

„De la Ana la Caiafa” e lucrarea care îmi place cel mai mult pentru că la ea am avut parte de cele mai multe dificultăți tehnice și emoționale. Am avut o perioadă în care mi-a displăcut total, apoi am înțeles că însumează 4 luni foarte pline din viața mea și m-am atașat, de data asta definitiv de ea.

Care a fost momentul din cariera ta de până acum care te-a bucurat cel mai mult?

Aș fi nedreaptă să afirm că ar fi existat un moment care să mă fi bucurat mai tare ca altul. De fiecare dată când există un proiect, mă simt validată ca artist și simt că îmi este apreciată și recunoscută munca. E deseori o bucurie de moment care trece de îndată ce începe proiectul.

Ce aștepți de la programul Accelerator Brașov?

De la programul Accelerator Brașov mă aștept să dezghețe atmosfera artistică din oraș. Promovarea tinerilor artiști locali e deja un pas în față.

Ce alt artist îți place și te inspiră și de ce?

Îmi plac artiștii români cu umor: Nicolae Comănescu, Alexandru Rădvan, Gorzo, Valeriu Mladin, Suzana Dan, etc. Mă inspiră curajul lor de a se descotorosi de conformism fără să piardă din calitate. Apreciez îndrăzneala asumată în orice domeniu, nu doar în arte.

Ce planuri de viitor ai?

Să trăiesc decent făcând ceea ce îmi place. Cred că e o aspirație normală și destul de comună printre artiști. Îmi doresc să existe cât mai multe proiecte care să înțeleagă că artiștii nu se hrănesc prin fotosinteză și nu locuiesc sub cerul liber.

Lucrările artistei

în cadrul expoziției Fabulating About a Gelato Machine