Ioana Rusu

Ioana Rusu este o artistă vizuală din Iași, România, studentă la master la Universitatea de Arte ”George Enescu”, specializarea Fotografie și Artă Video. Practica ei artistică gravitează între două extreme: realitate și ficțiune, contextualizând elemente corespondente cotidianului pe un teritoriu mental, construit. Abordează fotografia, instalația și mediul video, ca instrumente de expresie sau modelare a percepțiilor umane, concentrându-se pe teme antropologice, psihologice care țin de un interes pentru felul în care funcționează memoria, trauma sau percepția

O poți urmări pe Ioana pe profilul ei de Instagram: https://www.instagram.com/ioanaaa.rs/

Q&A cu Ioana Rusu

Când ai descoperit pasiunea pentru artă și ce înseamnă arta pentru tine?

Cred că am fost intrigată dintotdeauna de acest domeniu, o bună parte din viața mea am trăit într-un context în care era pusă pe ultimul loc, așa că multă vreme n-am înțeles exact ce înseamnă.

Am descoperit pasiunea pentru fotografie odată cu momentul în care am primit un aparat prin clasa a 5 a, mă jucam continuu cu el. Mă joc și acum, dar cu sens. Conștientizarea că pot folosi acest mediu ca un tool pentru reinterpretarea unor idei a venit mai târziu.

Pentru mine arta e un mijloc de expresie sau modelare a percepțiilor umane. Bineînțeles că există și această relație afectivă care mă face să mă conectez cu mine și să mă descopăr. Chestionez subiecte centrate pe individ și e inevitabil să nu aflu unde ma situez în legătură cu ele.

Sunt doar de 5 ani în domeniu și definiția mea asupra artei se extinde o dată la câteva luni.

Descrie-te pe scurt: ce îți place, ce te emoționează, ce te revoltă?

The act of leaving e momentul meu preferat de catharsis în care știu cine sunt și mă simt înconjurată de posibilități, inspirată.

Îmi plac foarte mult începuturile și aș vrea să trăiesc doar în ele, pentru că mă reinventez continuu și am tendința de a mă plictisi repede. Îmi plac lucrurile simple, dar nu banale, contrastele, suprarealismul.

Mă emoționează cinematografia, mă uit la Amelie și îmi romantizez viața cu naivitate.

Mă revoltă ignoranța oamenilor, inegalitățile, tradiționalismul – toate așteptările sociale care provin de aici.

Descrie-ne viziunea ta artistică: surse de inspirație, metode, mesaje pe care vrei să le transmiți publicului.

Îmi place să-mi definesc practica artistică ca fiind experimentală și poetică. Proiectele pe care le fac pornesc de la mici hint-uri legate de existență, care-mi îmi provoacă o serie de întrebări ce duc la o interpretare.

Interesul meu este concentrat pe felul în care mintea umană percepe exteriorul și distorsionează realitatea, influențată de propriile experiențe. Așa că cercetez topice care gravitează în jurul relației dintre memorie, comportament și imaginație. După momentul în care îmi dau seama că vreau să transmit perspectiva mea mai departe începe haosul. Spun asta pentru că nu sunt o persoană sistematică, eu intru într-o anumită atmosferă și mă las condusă de intuiție.

Experimentez mult cu fotografia, video și câteodată cu instalația. Nu mă pot concentra doar într-un loc, mă simt fascinată de posibilitățile de exprimare și câteodată mă simt sufocată de gânduri pe care îmi doresc să le dezvolt și să le aduc în fața unor oameni.

Cine te-a influențat în drumul de până acum și prin ce?

În mare parte mă las influențată de orice interacțiune pe care o am, ar fi prea multe persoane de menționat. Mereu am fost sedusă iremediabil de oamenii pasionați, care ard de dorință să creeze, care nu se mulțumesc cu puțin, asta mă motivează. I-am numit schimbă-lume.

Ce lucrare de-a ta îți place cel mai mult și ce înseamnă pentru tine?

Mi-e greu să aleg una, îmi plac atunci când sunt in progress. Rămân acolo, sunt ale mele, dar dacă nu mai pot să deschid un nou dialog prin ele nu pot să spun că mă mulțumesc. Îmi iubesc toate proiectele care îmi generează alte serii de interpretări ale unui subiect, mă fac să gândesc în profunzime, dincolo de așteptările mele inițiale.

Care a fost momentul din cariera ta de până acum care te-a bucurat cel mai mult?

Mă bucur la panotarea expozițiilor, procesul a devenit foarte important pentru mine.

Ce aștepți de la programul Accelerator Brașov?

Programul Acceleretor Brașov mi-a depășit așteptările, tocmai prin oamenii valoroși pe care i-am avut în jurul meu. Am fost într-un context în care nu m-am mai regăsit până acum.

Ce alt artist îți place și te inspiră și de ce?

Există o vulnerabilitate a artistei atât de prezentă în video-urile Mayei Deren care m-a făcut să-mi îmbrățișez sensibilitatea. Totodată mă inspiră și prin abordarea subconștientului sau manipulările spațiu-timp pe care le face. Îmi plac mult avangardiștii.

Ce planuri de viitor ai?

Prefer să nu-mi fac planuri. Momentan îmi doresc să nu-mi pierd entuziasmul și șă lucrez la proiecte încontinuu.

Lucrările artistei

în cadrul expoziției Fabulating About a Gelato Machine