Diana Roșca

Diana Roșca (n.1990, trāieste și creeazã în Bucuresti) a absolvit Facultatea de Arte și Design Timișoara, secția Conservare-Restaurare cu licentã în 2011 și în 2013 masteratul în Pictură.
Participări la proiectul Mentoring und Aktion, realizat de Centrul Cultural German Braşov (2022), curatori Irina Botea Bucan, Lia Perjovschi, Ionela Andreea Ghete, Pandemic Art, expozitie online pe platforma TehnoArte, curator Aura Balanescu (2020), performance Avem la vânzare perne pentru desteptare, curator Antigona Silvia Rogozea, Galeria Galateca în cadrul NAG. Expoziții colective la Muzeul Corneliu Miklosi Stereopsis/Home (Timisoara 2023) curator Mālina Ionescu, Salonul Național de Artă Contemporană UAPR 2023 curator Mālina Ionescu de la MNAC.

În practica ei artistică, abordează teme actuale cu mesaje subtile, aparent ironice și ludice, în context local, uneori universal. Folosește materiale uzuale precum burete, oglinzi, lentile de sticlă, fire luminiscente, led-uri, folii de supraviețuire, vatelină, cofraje și creează o atmosferă spre reflecție în care mesajele subtile duc către o interacțiune cu privitorii. Principalele medii artistice de exprimare sunt instalațiile de artă, intervențiile artistice și performance.

O poți urmări pe Diana pe profilul ei de Instagram: https://www.instagram.com/_diana.r.rosca_/

Q&A cu Diana Roșca

Când ai descoperit pasiunea pentru artă și ce înseamnă arta pentru tine?

Inițial desenul și pictura m-au pasionat, ulterior am urmat liceul de artā urmând ca mai târziu sa mă înscriu la FAD Timișoara, iar pe parcursul anilor experimentat diverse medii și practici artistice. Arta pentru mine înseamnă multidisciplinaritate, colaborare, interacțiune cu diverse medii, mediumuri și noi moduri de descoperire.

Descrie-te pe scurt: ce îți place, ce te emoționează, ce te revoltă?

Îmi place sa mă conectez cu natura și simt ca mă inspirā mereu, mā emotionezā cazurile sociale cu animale vulnerabile, mā revoltā manipularea și mesajele subliminale din media adresate în special copiilor.

Descrie-ne viziunea ta artistică: surse de inspirație, metode, mesaje pe care vrei să le transmiți publicului.

Principalele medii în care mā exprim sunt instalația, intervenția de tip site-specific și performance-ul. În
practica mea abordez teme sociale, dar cu abordări subtile, ironice, uneori ludice.

Cel mai usor sā rāspund la aceastā întrebare este sā exemplific următoarele proiecte:

Oikofobia (2020) constituie un performance creat în timpul carantinei al cărui mesaj primar este ideea de frică închipuită, de anxietate resimțită în interiorul casei. Frica este o emoție naturală și o reacție la momentul în care mintea percepe pericolul, împreună cu conștientizarea că această frică este irațională, inutilă sau excesivă.

Avem spre vânzare perne pentru deșteptare(2018) este un performance despre granița insesizabilă dintre marketing și artă, într-o eră a imaginii agresive și a digitalizării devenite în mod obsesiv părți integrante din cotidianul uman.

Cine te-a influențat în drumul de până acum și prin ce?

Consider cā nu m-a influențat cineva, dar îmi găsesc inspirația în observarea relațiilor interumane.

Ce lucrare de-a ta îți place cel mai mult și ce înseamnă pentru tine?

Intervenția site-specific Eye’s see u este un protest tăcut al pădurii prin care am încercat sā chestionez relația omului contemporan cu mediul înconjurător.

Care a fost momentul din cariera ta de până acum care te-a bucurat cel mai mult?

Sunt câteva proiecte la care am participat Festivalul PFF (Passion for Freedom Londra, 2018), Mentoring und Aktion realizat de Centrul Cultural German Brașov, un proiect de mentorat cu artiști ( si apoi expunerea lucrării la SNAC MNAC tot anul trecut.

Ce aștepți de la programul Accelerator Brașov?

Mă aștept să aflu mai multe informații despre relațiile artist-antreprenor cultural, artist – curator și despre partea de comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice care să mă ajute sā mă organizez si sā gestionez mai bine următoarele proiecte.

Ce alt artist îți place și te inspiră și de ce?

Îmi vine în minte un artist lituanian pe care-l urmăresc de câțiva ani cu interes, pe nume Tadao Cern. Este un artist conceptual care lucreazā cu mai multe medii precum instalații, fotografii cu diferite materialității și texturi.

Ce planuri de viitor ai?

Intenția mea este sa mă evoluez cât mai mult în proiectele mele artistice și sā pun în practicā informațiile dobândite în mentorat.

Lucrarea artistei

în cadrul expoziției Fabulating About a Gelato Machine