Lucrările lui Adrian Cojocaru (n. 1993, România) celebrează experiența umană în toată profunzimea și diversitatea sa, reflectând devotament față de meseria de pictor și o implicare intensă în aspecte din societatea contemporană. Folosește ca referințe subiecte din istoria artei, cultura populară și imagini din arhiva personală extinsă, realizate în timpul plimbărilor citadine care fac parte din practica sa artistică. Este influențat de sentimentul de strămutare și nevoia de apartenență resimțite odată cu copilăria petrecută alternativ între Estul și Vestul Europei. Picturile sale surprind repetivitatea și rutina activității cotidiene și locurile care trec adesea neobservate.
Îl poți urmări pe Adrian pe profilul lui de Instagram: https://www.instagram.com/adriancojocaruu/
Q&A cu Adrian Cojocaru
Când ai descoperit pasiunea pentru artă și ce înseamnă arta pentru tine?
Încă de când eram mic. Țin minte că îmi luaseră ai mei, nu știu cum, o orgă electronică de jucărie și am fost fascinat de ea. Mi-a plăcut foarte mult muzica, am vrut să dau la Conservator, dar mi-a fost frică de admitere. Aceeași frică m-a ținut în loc să aplic și la facultatea de Arte Vizuale, mi-am făcut curaj abia la 26 de ani, după o altă facultate. Arta pentru mine este un stil de viață. Cred că toate alegerile pe care le-am făcut până acum, conștient sau nu, au fost ghidate de un artist, artistul din interior, care acum este în sfârșit liber.
Descrie-te pe scurt: ce îți place, ce te emoționează, ce te revoltă?
Îmi place să îmi cumpăr cărți noi și să le citesc. Îmi place să ascult radio dimineața în timp ce îmi beau cafeaua în atelier. Îmi place să joc tenis cu prietenii. Mă emoționează oamenii cumsecade și poveștile lor. Mă revoltă mâncarea gătită prost.
Descrie-ne viziunea ta artistică: surse de inspirație, metode, mesaje pe care vrei să le transmiți publicului.
Nu știu dacă am o viziune artistică definită. Mă inspiră tot ceea ce este în jurul meu. Încerc să creez narațiuni diferite, pe care le modelez în noi posibilități și realități. Tratez cu seriozitate tehnicile consacrate de pictură și încerc să învăț din ele și să experimentez pentru a le introduce în contextul actual.
Cine te-a influențat în drumul de până acum și prin ce?
De la toți oamenii pe care i-am întâlnit am luat câte ceva. Îi sunt profund recunoscător domnului profesor Mihai Tarași care m-a făcut să mă îndrăgostesc de pictură. M-a influențat deschiderea sa către orice formă artistică și m-a făcut să înțeleg că arta este despre viață.
Ce lucrare de-a ta îți place cel mai mult și ce înseamnă pentru tine?
Lucrarea care îmi place cel mai mult este întotdeauna următoarea.
Care a fost momentul din cariera ta de până acum care te-a bucurat cel mai mult?
M-a bucurat enorm când o persoană pe care o admir mi-a propus să colaborăm într-un proiect artistic. Este unul dintre cele mai frumoase si împlinitoare lucruri de până acum.
Ce aștepți de la programul Accelerator Brașov?
Contactul și colaborarea cu specialiști din domeniu. Vreau să învăț cum să fac lucrurile într-un mod profesionist. Îmi doresc să aflu cum pot comunica mai bine cu publicul și aștept cu entuziasm discuțiile cu ceilalți artiști.
Ce alt artist îți place și te inspiră și de ce?
Mi-e greu să aleg unul. Îmi place felul în care s-a dedicat în totalitate artei David Hockney. Mă inspiră umorul și lejeritatea cu care lucrează Roman Signer. De asemenea, mă fascinează filozofia pe care o are Rick Rubin asupra actului de creație.
Ce planuri de viitor ai?
Îmi doresc să particip în rezidențe artistice în care pot dialoga cu alți oameni pasionați și cred că aceste experiențe îmi pot influența într-un mod pozitiv practica artistică. Mi-ar plăcea să fac parte dintr-o comunitate cu care să realizez proiecte în folosul publicului. De asemenea, vreau să pot expune toate proiectele pe care le am în plan.
Îl găsești pe Adrian și pe site-ul lui: adriancojocaru.art
Lucrarea artistului
în cadrul expoziției Fabulating About a Gelato Machine