apel-deschis-banner-ro

APEL DESCHIS: ACCELERATOR BRAȘOV

Program de mentorat și producție pentru artiști emergenți

ACCELERATOR BRAȘOV. Program de mentorat și producție pentru artiști emergenți este un program de mentorat extins care pornește de la premisa importanței pe care o abordare strategică a traseului profesional o poate avea pentru artiștii emergenți și de la înțelegerea acestei abordări ca mijloc folosit atât de ei, cât și de instituțiile lor partenere pentru educarea unui public cât mai larg, nu doar a celui specializat. În contextul cultural actual din România, între artist și public există încă o lipsă de comunicare acută generată de absența unui limbaj comun între cele două părți. Prin acest program, Asociația Culturală Eastwards Prospectus, împreună cu Muzeul de Artă Brașov, partenerul său instituțional, își propune generarea unui context în care artiștii și publicul vor intra în dialog. Avem în vedere lipsa de informații a artiștilor emergenți despre mediul profesional din arta contemporană ca un ecosistem în care artistul nu este doar un creator, ci nucleul unor procese de colaborare cu alți profesioniști din domeniu și de comunicare directă cu publicul, care presupun cunoștințe complementare celor de creație.

În perioada 18 – 21 septembrie 2023, artiștii emergenți selectați vor:

 • Participa la patru laboratoare intensive susținute fizic de patru mentori români pe temele: Sistemul artei contemporane – artistul, parte dintr-un ecosistem; Piața de artă contemporană și posibilitățile de finanțare – ipostaza artist-antreprenor cultural; Curatoriere – colaborarea artist – curator; PR, comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice – artistul în relație cu publicul larg;
 • Participa la sesiuni individuale de mentorat alături de cei patru mentori.
 • Participa la realizarea proiectului de conținut digital „Față în față cu artiștii”, proiect dedicat activității lor profesionale disponibil pe website-ul proiectului.
 • Produce lucrări de artă pe o temă stabilită în cadrul grupurilor de lucru, lucrări pe care le vor prezenta într-o expoziție de grup prezentată la Muzeul de Artă Brașov.

ACCELERATOR BRAȘOV selectează 10 artiști emergenți și îi pune în contact cu profesioniști români din domeniul artei pentru o perioadă de 3 luni. Pe parcursul întregului program, artiștii vor fi permanent coordonați și susținuți de o echipă de profesioniști formată din managerul de proiect Andrei Breahnă și coordonatorul tehnic al proiectului, Georgia Țidorescu, al căror scop principal va fi ca, împreună cu mentorii programului, să asigure un cadru de dezvoltare profesională printr-o abordare strategică și coerentă și să pună la dispoziția artiștilor instrumentele necesare dezvoltării abilităților de prezentare, organizare și comunicare a practicii proprii.

Prin ACCELERATOR BRAȘOV ne propunem să le oferim artiștilor insight-uri și soluții pragmatice pentru a-și gestiona eficient traseul profesional. Participanții vor dobândi cunoștințe despre aspecte precum modalitățile de funcționare a sistemului de artă contemporană, funcționarea internă a unei organizații din domeniul artei contemporane, bugete de producție, stabilirea prețurilor lucrărilor de artă, prezentarea practicii proprii și comunicarea către diverse categorii de public și vor primi sprijin în producția de lucrări de artă și în organizarea unei expoziții de grup.

Un număr de 10 artiști emergenți vor fi selectați să participe. Fiecare dintre ei va primi un onorariu brut de 5.000 lei, pentru fiecare dintre cele două etape ale proiectului – program de mentorat și producție de lucrări și expoziție de grup.

Programul acceptă înscrieri de la artiști care:

 • Sunt artiști emergenți*
 • Au peste 21 de ani, fără obligativitatea absolvirii unor studii de specialitate
 • Au experiență continuă de maximum 10 ani în domeniul artelor vizuale
 • Sunt cetățeni români
 • Au posibilitatea să participe la laboratoarele din Brașov (18–21 septembrie 2023)
 • Au posibilitatea de a participa la întâlnirile organizate de curatorul expoziției de grup în vederea producției de noi lucrări (11 – 31 octombrie 2023) și a organizării expoziției de grup (1 – 5 noiembrie) ce va fi prezentată și vernisată la Muzeul de Artă Brașov pe 10 noiembrie 2023. Expoziția va fi deschisă între 10 noiembrie 2023 și 25 februarie 2024.
 • Au disponibilitate pentru implicarea într-un program de mentorat extins pe parcursul a 3 luni (septembrie 2023 – noiembrie 2023), prin participare fizică și online în toate activitățile derulate în cadrul programului, în funcție de modul de desfășurare a fiecărei etape în parte

* Prin „artiști emergenți” înțelegem artiști care au sub 10 ani de experiență profesională. Am optat pentru termenul „emergent” în loc de „tânăr” pentru că acceptăm înscrieri și de la cei care au făcut o schimbare de carieră sau au decis să prioritizeze activitatea artistică în ultimii ani, indiferent de vârstă.

Dosarele de înscriere trebuie să conțină:

 • CV
 • Scrisoare de intenție, care să reflecte complexitatea programului ACCELERATOR BRAȘOV și intențiile artiștilor emergenți în acord cu structura proiectului și cu tipurile de activități propuse (max. 400 de cuvinte).
 • Portofoliu de artist cu max. 10 lucrări (dimensiune max. a fișierului: 20Mb; pentru lucrările video, include linkuri și, dacă e necesar, parole).

Trimite fișierele prin email, pe accelerator@eastwardsprospectus.com.

Termen-limită: 27 august 2023, ora 23:59 

În subiectul mesajului: Apel deschis pentru artiști emergenți

Îți vom trimite un email de confirmare a primirii dosarului de înscriere.

Dacă ai orice întrebare despre procesul de înscriere, scrie-i Georgiei Țidorescu pe accelerator@eastwardsprospectus.com.

Înscrieri: până pe 27 august 2023, ora 23:59

Selectarea participanților: 28 august – 7 septembrie 2023

Anunțarea participanților: 9 septembrie 2023

Laboratoare și întâlniri fizice (în Brașov): 18–21 septembrie 2023

Sesiuni de mentorat one-to-one (online): 22 septembrie 2023 –10 octombrie 2023

Producție lucrări de artă expoziție grup: 11 octombrie – 5 noiembrie 2023

Panotare: 6 – 9 noiembrie 2023

Vernisaj expoziție de grup: 10 noiembrie 2023

În cadrul etapei de selecție, juriul va parcurge toate dosarele de înscriere și va selecta cei zece artiști emergenți. Regretăm că nu putem oferi feedback celor care nu sunt selectați.

Citește aici regulamentul de organizare a apelului.

Ce înseamnă artist „emergent”?

În contextul acestui proiect, artistul emergent are mai puțin de 10 ani de experiență profesională. Definim această experiență profesională prin diverse activități, de la rezidențe și participări în expoziții de grup, la expoziții personale și prezentări de lucrări în cadrul unor târguri de artă.

Am optat pentru termenul „emergent” în loc de „tânăr” pentru că acceptăm înscrieri și de la cei care au făcut o schimbare de carieră sau au decis să prioritizeze activitatea artistică în ultimii ani, indiferent de vârstă.

Programul de mentorat se adresează doar artiștilor români?

Da, pot aplica doar artiști români. Fie că trăiești și/sau lucrezi în țară sau în afara țării, dacă ești cetățean român ne poți trimite dosarul tău de înscriere. Toți artiștii selectați trebuie să aibă disponibilitatea de a se deplasa la București pentru a participa la laboratoarele organizate de ACEP desfășurate la Muzeul de Artă Brașov și de a participa la toate activitățile derulate în cadrul programului.

Suntem un duo sau un colectiv artistic. Putem aplica?

Da. Vă rugăm să includeți această informație în dosarul de înscriere. Menționăm că onorariul va fi acordat pentru duo/colectiv și se va împărți între membri.

Pot să particip doar online?

ACCELERATOR BRAȘOV este un proiect ce se desfășoară pe o perioadă de trei luni, cu activități desfășurate preponderent offline, participarea la toate activitățile derulate în cadrul programului fiind obligatorie. Credem că modul optim de a participa la laboratoare este în același spațiu fizic cu ceilalți artiști și cu mentorii invitați în cadrul programului. Prin urmare, te așteptăm la Muzeul de Artă Brașov, în perioada 18 – 21 septembrie 2023.

Fiecare laborator se va desfășura fizic pe parcursul a patru zile. Fiecare mentor îți va oferi posibilitatea aprofundării cunoștințelor dobândite prin temele de lucru pe care le vei primi și, mai apoi, vei lucra pe cont propriu pornind de la sarcinile de lucru date de mentori și vei primi feedback online de la fiecare dintre ei în cadrul sesiunilor de lucru individuale desfășurate online.

Nu locuiesc în Brașov. Îmi vor fi decontate cheltuielile de transport și cazare?

Cheltuielile de transport și cazare pentru laboratoarele care vor avea loc la Brașov în perioada 18 – 21 septembrie 2023 nu vor fi decontate.

Sprijinim artiștii participanți cu un onorariu brut de 5.000 Lei, ce va fi plătit în două tranșe, dintre care una pentru prezența în proiectul digital ”Față în față cu un artist”, în care artiștii vor răspunde unor întrebări despre ei înșiși și practica lor, iar cea de-a doua pentru pregătirea expoziției.

Ce date să rețin?

Pentru înscriere: până pe 27 august 2023, ora 23:59
Pentru a afla dacă ai fost selectat(ă): 9 septembrie 2023
Pentru a participa la laboratoarele intensive în Brașov: 18 – 21 septembrie 2023
Pentru lucru individual: 22 septembrie 2023 – 10 octombrie 2023
Pentru sesiunile one-to-one de mentorat (online): 22 septembrie 2023 – 10 octombrie 2023
Pentru producția lucrări de artă expoziție grup: 11 octombrie – 4 noiembrie 2023
Pentru vernisaj expoziție de grup: 10 noiembrie 2023

Cum arată în detaliu calendarul proiectului?

ACCELERATOR BRAȘOV se desfășoară pe parcursul a trei luni și cuprinde două etape: programul de mentorat (patru laboratoare desfășurate pe parcursul a patru zile începând cu data de 18 septembrie 2023); producția de lucrări de artă (min. 1 lucrare/artist; perioada 11 octombrie – 4 noiembrie 2023) și panotarea unei expoziții de grup (6 – 9 noiembrie 2023).

ACCELERATOR BRAȘOV începe cu patru zile (18–21 septembrie 2023) de activități in-person, desfășurate Muzeul de Artă Brașov (Bulevardul Eroilor 21, Brașov): o zi pentru fiecare dintre cele patru laboratoare (Sistemul de artă contemporană; Piața de artă contemporană și posibilitățile de finanțare; PR, comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice; Curatoriere. Relația dintre artist și curator). Între 22 septembrie și 10 octombrie, activitățile vor continua în mediul online sub formă de mentorat one-to-one.

Între 22 septembrie și 10 octombrie 2023, vei lucra pe cont propriu pornind de la sarcinile de lucru date de mentori și vei valorifica informațiile din timpul laboratoarelor. Vei discuta despre fiecare sarcină în parte cu mentorii în cadrul întâlnirilor one-to-one.

După finalizarea programului propriu-zis de mentorat, vei trece în cea de-a doua etapă a proiectului și vei fi îndrumat/ă de echipa noastră pentru a demara producția lucrării de artă pentru expoziția de grup care va fi găzduită de Muzeul de Artă Brașov. Curatorul expoziției va stabili împreună cu voi conceptul expoziției de grup, producția de lucrări urmând a avea loc în perioada 11 octombrie – 4 noiembrie, panotarea între 6 – 9 noiembrie 2023 și vernisajul expoziției pe 10 noiembrie 2023. Expoziția de grup va fi deschisă în perioada 10 noiembrie 2023 – 25 februarie 2024.

Ce rezultate își propune proiectul?

Ne propunem ca, la finalul ACCELERATOR BRAȘOV, să:

 • ai mai multă încredere și capacitate de a-ți urma traseul profesional pe scena de artă
 • deții cunoștințele și abilitățile necesare pentru a gestiona un proiect de expoziție personală
 • îți extinzi rețeaua de relații profesionale
 • fii parte dintr-o comunitate care împărtășește oportunități profesionale

Prin cele două etape – mentorat și expoziție de grup – ACCELERATOR BRAȘOV angrenează artiștii emergenții într-o experiență cu potențial de transformare a carierelor lor.

Vei învăța de la mentori în cadrul a patru laboratoare tematice și al sesiunilor individuale de mentorat. Vei căpăta insight-uri pe subiecte precum relația artist – galerie, funcționarea diferitelor tipuri de organizații de artă contemporană și comunicarea practicii artistice. Astfel, vei primi informații complementare tangibile, pe care educația formală din România nu le oferă și prin care îți poți îmbunătăți abilitățile de organizare, prezentare și comunicare a practicii proprii.

Vei primi acces la resursele necesare pentru a produce lucrări noi. Vei produce aceste lucrări și vei colabora constant cu un curator pe parcursul procesului de lucru. Creația artistică se va desfășura prin lucrări individuale destinate unei expoziții de grup.

Structura programului îți înlesnește interacțiunea în cadrul nucleului de artiști emergenți, între tine și profesioniștii români, precum și interacțiunea pe care o ai cu publicul larg.

Dacă am alte întrebări, pe cine pot contacta?

Pentru orice întrebare despre proiect, scrie-i Georgiei Țidorescu pe adresa accelerator@eastwardsprospectus.com.

Mentorii

Andrei Breahnă

Manager cultural
Laborator: Piața de artă contemporană și posibilități de finanțare

Ioana Chira

Comunicator
Laborator: PR, comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice

Georgia Țidorescu

Curatoare independentă
Laborator: Relația dintre curator și artist

Mihaela Chiriac

Curatoare independentă
Laborator: Sistemul artei contemporane

Juriul

Andrei Breahnă

Manager cultural

Bianca-Maria Bălșan

Manager cultural și director muzeu

Ioana Chira

Gallery Manager

Georgia Țidorescu

Curatoare independentă