homepage_banner-ro

Accelerator Brașov: program de mentorat și producție pentru artiștii emergenți

 

Învață, creează, expune, interacționează!

 

Inițiat de Asociația Cuturală Eastwards Prospectus (ACEP) și Muzeul de Artă Brașov, Accelerator Brașov vine în susținerea artiștilor emergenți din România prin laboratoare tematice, sesiuni de mentorat unu-la-unu, sprijin financiar pentru producția de noi lucrări și oportunitatea de a expune într-un muzeu național de artă.

Accelerator Brașov este un nou proiect sub umbrela Accelerator, programul extins de mentorat și producție pentru artiștii emergenți inițiat de ACEP în 2022 și care s-a desfășurat pe o perioadă de doi ani.

Pornind de la principiile de bază ale Accelerator – Învață, creează, expune, interacționează!, ACEP își propune prin noul proiect, Accelerator Brașov, să continue să susțină în mod concret nevoile artiștlori emergenți din România.

Prin cele două etape – mentorat și expoziție de grup – Accelerator Brașov angrenează artiștii emergenții într-o experiență ce le permite să cunoască mai bine sistemul și piața artei contemporane, să își creeze noi oportunități de a expune și de a se conecta cu alți artiști, curatori și cu publicul larg și să își creeze, astfel, premisele pentru o schimbare semnificativă a carierei lor artistice.

Învață!

Participanții învață de la patru mentori români în cadrul a patru laboratoare tematice și al sesiunilor individuale de mentorat. Ei capătă insight-uri pe subiecte precum relația artist – galerie, funcționarea diferitelor tipuri de organizații de artă contemporană și comunicarea practicii artistice. Astfel, ei primesc informații complementare tangibile, pe care educația formală din România nu le oferă și prin care își pot îmbunătăți abilitățile de organizare, prezentare și comunicare a practicii proprii.

Creează!

Artiștii emergenți din program vor primi acces la resursele necesare pentru a produce lucrări noi. Artiștii colaborează constant cu un curator pe parcursul procesului de lucru. Creația artistică se va desfășura prin lucrări individuale destinate unei expoziții de grup.

Expune!

Pe lângă acces la expertiză și resurse, Accelerator Brașov le oferă artiștilor emergenți oportunitatea de a expune lucrările noi în cadrul Muzeului de Artă Brașov.

Interacționează!

Structura programului înlesnește interacțiunea în cadrul nucleului de artiști emergenți, între aceștia și profesioniștii români, precum și cu publicul larg prin intermediul expoziției de grup și a interviurilor realizate în cadrul proiectului editorial „Față în față cu artiștii,” ce va fi publicat pe website.