Context
Obiectivul proiectului este să dezvoltăm contextul cultural din România pe palierul artei în spațiul public care este subdezvoltat sub potențialul său. Prin spațiul public, înțelegem orice modalitate prin care publicul larg poate avea acces la lucrări într-o rutină mai mult sau mai puțin zilnică. Scopul este ca spațiul public să nu mai fie reprezentat cultural doar prin cunoscutele sculpturi din parcuri, ci și prin instalații de sunet, intervenții în-situ și alte tipuri de lucrări.
Considerăm că scena de artă contemporană s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 30 de ani prin spațiile noi deschise care vizează artiștii tineri și colaborările dintre acestea, galeriile comerciale care încurajează piață de artă, artist-run space-urile care arată inițiativă și dorință de dezvoltare a unui public de artă, dar, prin toate acestea nu observăm o dezvoltare vizibilă sau palpabilă în cazul artei desfășurate în spațiul public. Cunoaștem inițiative independente ale unor artiști care doresc să își construiască practica în proiecte în spațiul public, dar nu au un context primitor sau o înțelegere din partea instituțiilor sau publicului.
Învață, creează, expune, interacționează!
Prin acest proiect ne dorim să creștem atenția, gradul de informare și deschidere a publicului larg spre arta contemporană, aducând-o într-un context deja familiar acestora. Prin mentoratele pe care le pregătim, ne-am propus ca artiștii selectați, care își doresc să își dezvolte practica prin crearea de proiecte în spațiul public, să cunoască teme precum sistemele artei, munca alaturi de un curator și cum să comunice și să își valorifice creația pe diverse canale care ajung la publicul larg. Prin acest proiect susținem și producția de noi lucrări ale unor artiști emergenți, un element foarte important al proiectului urmărind oportunitățile de fintanțare ale tinerilor artiști și observând nevoile acestora.
Analizând parcursul altor țări și capitale, observăm faptul că arta în spațiul public este foarte prezentă. Un exemplu din apropiere este artistul Vladislav Iliev, din Sofia, Bulgaria, care compune adesea proiecte kinetice, VR sau instalații de sunet pe care le prezintă și adaptează în spațiul public local. Considerăm că este necesar că arta să nu fie prezentată doar în grupuri ermetice, ci este esențial să aibă deschidere către publicul larg.
Din proiectul Accelerator anterior, finanțat din fonduri norvegiene SEE și prin componenta artei în spațiul public, am înțeles aplicat modalitățile prin care aceasta este dezvoltată într-un proiect fezabil. În primul rând este necesar că arta în spațiul public să nu fie doar o componentă a unui proiect, ci să fie un proiect dedicat acestui segment al artei contemporane. Este nevoie de o perioadă lungă de desfășurare iar fiecare artist să beneficieze de o perioadă dedicată individuală cu mentorii și alături de coordonatorul de proiect pentru a dezvolta atât conceptul, cât și partea logistică, un element mai complex care necesită o atenție și o muncă alaturi de artist.