Ioana Rusu

Ioana Rusu este o artistă vizuală din Iași. Practica sa artistică gravitează între două concepte aflate în aparentă contradicție: realitate și ficțiune, contextualizând elemente sau evenimente corespondente vieții obișnuite pe un teritoriu construit. Se concentrează pe felul în care mintea umană percepe lumea exterioară și distorsionează realitatea, sub influența tacită a propriilor experiențe. Se face remarcată prin abordarea post-fotografică, iar obsesia pentru colajul digital pe care o dezvoltă printr-o practică constantă, se extinde în timp și spre mediul video sau instalație.

Q&A cu Ioana Rusu

Când ai descoperit pasiunea pentru artă și ce înseamnă arta pentru tine?

Am conștientizat pasiunea mea pentru artă destul de târziu, din cauza contextului care nu lăsa loc de extindere dincolo de ocupațiile clasice.
Astăzi, o văd ca pe un mijloc de expresie a percepțiilor umane. Personal, mă face să mă conectez cu mine și să mă descopăr. Chestionez subiecte centrate pe individ și e inevitabil să nu aflu unde ma situez în legătură cu ele.

Descrie-te pe scurt: ce te emoționează, ce te revoltă?

Sunt o persoană care are nevoie să aibă constant un proiect în derulare, oricât de mic, să mă păstreze activă și motivată. Îmi plac în mod deosebit începuturile pentru că mă reinventez în mod constant și tind să mă plictisesc repede. Acesta este și motivul pentru care simt nevoia să plec, să fiu pe drum. Sunt într-o continuă căutare de experiențe care mă inspiră. În afară de lucrurile universal importante, pun accent pe principiile morale și pasiune.
Mă revoltă influența negativă a tradiționalismul – toate așteptările sociale care provin de aici.

Descrie-ne viziunea ta artistică.

Vreau să transmit percepțiile mele subiective asupra lumii și caut mereu un context mai larg în care să se încadreze. Propriile experiențe sau ale cunoscuților devin inspirație pentru lucrările mele. Nu povestea în sine, cât mai degrabă o nouă conștientizare în legătură cu relația dintre memorie, comportament și imaginație pe care o cercetez câteodată și fără să-mi propun. Mi se pare mai interesant ce se află în universul mental și într-o realitate distorsionată, modelată după propriile experiențe.
Toată căutarea mea este materializată în fotografii, colaje digitale, video sau orice presupune fragmentare și recontextualizare. Proiectele mele au devenit experimentale și pentru mine e foarte poetic tot procesul de a tăia și a muta imagini de la locul lor de origine. Îmi place să-l asemăn cu felul în care funcționează mintea umană în unele situații.

Cine te-a influențat în drumul de până acum și prin ce?

Sunt foarte multe persoane care m-au influențat pozitiv în acest parcurs, începând de la familie până la colegii pe care i-am cunoscut în proiecte și cu care am avut o conexiune fluidă.

Ce lucrare de-a ta îți place cel mai mult și ce înseamnă pentru tine?

La scurt timp după ce sunt gata nu mă mai mulțumesc, pun mai mult preț pe proces.
Însă, pot să spun că am un proiect peste care tot intervin, odată cu transformarea gândirii mele.
„The way I see you” – a pornit de la o fotografie înscenată pe care i-am făcut-o bunicii. Am portretizat-o monumental, în rochia de mireasă a surorii mele. Însă nu m-am oprit la această reprezentare idilică a copilului care nu știe să vadă dincolo de zidul protector care e ridicat în jurul lui. Am folosit în continuare imagini de arhivă și imagini din viața personală. Urmăresc să reprezint, într-un context mai amplu, viața pe care au avut-o bunicile noastre și felul în care urmările experiențelor avute de ele ne afectează și pe noi, generații mai târziu.
Proiectul acesta se află într-o chestionare continuă, care nu se va termina prea curând, și eu sunt foarte mică și emoționată în fața lui.

Care a fost momentul din cariera ta de până acum care te-a bucurat cel mai mult?

În general mă bucur de expoziții, de panotare, nu am un moment specifc.

Ce aștepți de la programul Accelerator?

Am participat anul trecut la proiectul de la Brașov și interacțiunile pe care le-am avut atunci
m-au ajutat să cresc foarte mult, e ca și cum am făcut un master într-o saptamână. Anticipez că și de data aceasta va fi o oportunitate de a acumula experiențe valoroase în domeniu și de a fi îndrumată de către profesioniști.

Ce alt artist îți place și te inspiră și de ce?

Recent, mi-am terminat disertația și una dintre artistele care m-au inspirat a fost Agnes Varda, prin perspectiva ei subiectivă în legatură cu feminitatea. În lucrările ei, arată o curiozitate în legătură cu viața și cu relația dintre artă în sine și spațiul interior și exterior. Pot să spun că rezonez cu practica ei, iar filmele mă seduc de fiecare dată.

Ce planuri de viitor ai?

Planuiesc să plec în internship-uri în perioada mea de post master, am nevoie să văd și să cunosc mai multe decât până acum.