Albert Kaan (n. 1993, Sinaia) trăiește și lucrează în București și Gulia, incorporând atât experiențele de viață urbană, cât și cele rurale în practica sa artistică. Lucrările sale se bazează pe actul de a trăi și de a transforma spațiul personal într-un loc de joacă comun pentru public. În 2015, a început să lucreze cu lumina în diferite forme, de la sculptură la design de scenă, creându-și propria identitate vizuală prin obiecte de formă nouă.
Q&A cu Albert Kaan
Când ai descoperit pasiunea pentru artă și ce înseamnă arta pentru tine?
Nu aș putea spune cu exactitate când am descoperit pasiunea pentru artă, dar cred că un moment important a fost atunci când mi-am dat seama că mă pot juca cu arta. Arta pentru mine înseamnă un mijloc de a explora și de a comunica idei și perspective unice asupra lumii.
Descrie-te pe scurt: ce te emoționează, ce te revoltă?
Cel mai mult mă emoționează natura și mă revoltă faptul că o distrugem.
Descrie-ne viziunea ta artistică: surse de inspirație, metode, mesaje pe care vrei să le transmiți publicului.
Mă inspiră foarte mult contextul și spațiul în care mă aflu. Viziunea mea artistică este influențată de mediul înconjurător, de oamenii pe care îi întâlnesc și de experiențele pe care le trăiesc. Practica mea variază de la pictură și desen la sculptură și instalații multimedia.
Cine te-a influențat în drumul de până acum și prin ce?
Cred ca cea mai mare influență asupra mea a avut-o mediul și spațiile în care trăiesc și pe care le explorez. Acestea m-au format inevitabil și, tot din ele apar ideile pentru noile mele lucrări. Modul în care un anumit loc sau context mă face să mă simt și să gândesc are un impact profund asupra procesului meu creativ.
Ce lucrare de-a ta îți place cel mai mult și ce înseamnă pentru tine?
Lucrarea mea preferată se numește „Device to EXIT FOMO”. Această lucrare înglobează întreaga mea practică artistică de până acum, reunind sculptura cu arta cinetică, video, performance, sunet și instalație. Pentru mine, această piesă reprezintă o sinteză a explorărilor și experimentelor mele artistice. „Device to EXIT FOMO”” nu este doar o lucrare complexă din punct de vedere tehnic, ci și un statement profund despre anxietățile contemporane legate de frica de a rata ceva important (FOMO).
Care a fost momentul din cariera ta de până acum care te-a bucurat cel mai mult?
Unul dintre cele mai bune momente din cariera mea a fost atunci când am decis să mă dedic în totalitate artei.
Ce aștepți de la programul Accelerator?
Aștept să învăț de la mentori experimentați, să primesc feedback constructiv și să colaborez cu alți artiști talentați.
Ce alt artist îți place și te inspiră și de ce?
Imi place Aphex Twin. Aparent, avem o sinergie creativă, iar colaborările noastre demonstrează cât de bine ne completăm reciproc în explorările noastre artistice.
Ce planuri de viitor ai?
Intenționez să mă implic în proiecte care să îmi permită să interacționez direct cu comunități diverse și dezvoltarea cât mai profundă a creațiilor mele.