APEL DESCHIS: ACCELERATOR.
ARTA ÎN SPAȚIUL PUBLIC

Program de mentorat și producție pentru artiști emergenți

ACCELERATOR. ARTA ÎN SPAȚIUL PUBLIC. Program de mentorat și producție pentru artiști emergenți este un program de mentorat care pornește de la premisa importanței pe care o abordare strategică a traseului profesional o poate avea pentru artiștii emergenți și de la înțelegerea acestei abordări ca mijloc folosit atât de ei, cât și de instituțiile lor partenere pentru educarea unui public cât mai larg, nu doar a celui specializat. În contextul cultural actual din România, între artist și public există încă o lipsă de comunicare acută generată de absența unui limbaj comun între cele două părți. Prin acest program, Asociația Culturală Eastwards Prospectus își propune generarea unui context în care artiștii și publicul vor intra în dialog. Avem în vedere lipsa de informații a artiștilor emergenți despre mediul profesional din arta contemporană ca un ecosistem în care artistul nu este doar un creator, ci nucleul unor procese de colaborare cu alți profesioniști din domeniu și de comunicare directă cu publicul, care presupun cunoștințe complementare celor de creație.

În perioada mai – noiembrie 2024, artiștii emergenți selectați vor:

 • Participa la patru laboratoare intensive susținute fizic de patru mentori specializați pe temele: Sistemul artei contemporane – artistul, parte dintr-un ecosistem; Arta în spațiul public – cum să coexistăm; Curatoriere – colaborarea artist – curator; PR, comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice – artistul în relație cu publicul larg;
 • Participa la sesiuni individuale de mentorat alături de cei patru mentori.
  Participa la realizarea proiectului de conținut digital „MEET THE ARTISTS”,
  proiect dedicat activității lor profesionale disponibil pe website-ul:
  https://accelerator-mentorat.ro/.
 • Produce lucrări de artă pe o temă stabilită în cadrul grupurilor de lucru, lucrări pe
  care le vor prezenta în diferite spații din țară realizate in-situ.

ACCELERATOR. ARTA ÎN SPAȚIUL PUBLIC selectează 5 artiști emergenți și îi pune în contact cu profesioniști români din domeniul artei pentru o perioadă de 5 luni. Pe parcursul întregului program, artiștii vor fi permanent coordonați și susținuți de o echipă de profesioniști formată din managerul de proiect Andrei Breahnă și coordonatorul tehnic al proiectului, Georgia Țidorescu, al căror scop principal va fi ca, împreună cu mentorii programului, să asigure un cadru de dezvoltare profesională printr-o abordare strategică și coerentă și să pună la dispoziția artiștilor instrumentele necesare dezvoltării abilităților de prezentare, organizare și comunicare a practicii proprii.

Prin ACCELERATOR. ARTA ÎN SPAȚIUL PUBLIC ne propunem să le oferim artiștilor insight-uri și soluții pragmatice pentru a-și gestiona eficient traseul profesional. Participanții vor dobândi cunoștințe despre aspecte precum modalitățile de funcționare a sistemului de artă contemporană, funcționarea internă a unei organizații din domeniul artei contemporane, bugete de producție, prezentarea practicii proprii și comunicarea către diverse categorii de public și vor primi sprijin în producția de lucrări de artă ce vor fi expuse în spațiul public sau in-situ, în funcție de conceptul agreat împreună cu curatoarea Georgia Țidorescu.

Un număr de 5 artiști emergenți vor fi selectați să participe. Fiecare dintre ei va primi un onorariu brut de 10.000 lei, pentru fiecare dintre cele două etape ale proiectului – program de mentorat și producție de lucrări și expunerea lor în spațiul public.

Programul acceptă înscrieri de la artiști care:

 • Sunt artiști emergenți*
 • Au peste 21 de ani, fără obligativitatea absolvirii unor studii de specialitate
 • Au experiență continuă de maximum 10 ani în domeniul artelor vizuale
 • Au posibilitatea să participe la laboratoarele care vor avea loc în București (iunie 2024)
 • Au posibilitatea de a participa la întâlnirile organizate de echipa proiectului în vederea expunerii lucrărilor realizate individual sau în colaborare cu alți artiști în spațiul public
 • Au disponibilitate pentru implicarea într-un program de mentorat și producție de noi lucrări pe parcursul a 5 luni (iunie 2024 – octombrie 2024), prin participare fizică și online în toate activitățile derulate în cadrul programului, în funcție de modul de desfășurare a fiecărei etape în parte

* Prin „artiști emergenți” înțelegem artiști care au sub 10 ani de experiență profesională. Am optat pentru termenul „emergent” în loc de „tânăr” pentru că acceptăm înscrieri și de la cei care au făcut o schimbare de carieră sau au decis să prioritizeze activitatea artistică în ultimii ani, indiferent de vârstă.

Dosarele de înscriere trebuie să conțină:

 • CV
 • Scrisoare de intenție, care să reflecte complexitatea programului
  ACCELERATOR. ARTA ÎN SPAȚIUL PUBLIC și intențiile artiștilor emergenți în
  acord cu structura proiectului și cu tipurile de activități propuse (max. 400 de
  cuvinte).
 • O idee de proiect fezabil pentru programul ACCELERATOR. ARTA ÎN SPAȚIUL
  PUBLIC care sa aiba loc într-un oraș din România și poate fi implementat de
  artist.
 • Portofoliu de artist cu max. 10 lucrări (dimensiune max. a fișierului: 20Mb; pentru
  lucrările video, include linkuri și, dacă e necesar, parole)

Trimite fișierele prin email, pe accelerator@eastwardsprospectus.com.

Termen-limită: 29.05.2024, ora 23:59

În subiectul mesajului: Apel deschis pentru artiști emergenți

Îți vom trimite un email de confirmare a primirii dosarului de înscriere.

Dacă ai orice întrebare despre procesul de înscriere, scrie-i Georgiei Țidorescu pe accelerator@eastwardsprospectus.com

Înscrieri: până pe 29.05.2024, ora 23:59

Selectarea participanților: 30.05 – 5.06.2024

Anunțarea participanților: 6.06.2024

Laboratoare și întâlniri fizice (în București): 17 – 20.06.2024

Sesiuni de mentorat one-to-one (online): 8 – 12.07.2024

Producție lucrări de artă: 1.07.2024 – 5.09.2024

Începerea seriei de activări a lucrărilor de artă în spațiul public: 6.09.2024

Perioada seriei de activări a lucrărilor de artă în spațiul public: 6.09.2024 – 15.10.2024

Am optat pentru termenul „emergent” în loc de „tânăr” pentru că acceptăm înscrieri și de la cei care au făcut o schimbare de carieră sau au decis să prioritizeze activitatea artistică în ultimii ani, indiferent de vârstă.

Da, pot aplica doar artiști români. Fie că trăiești și/sau lucrezi în țară sau în afara țării, dacă ești cetățean român ne poți trimite dosarul tău de înscriere. Toți artiștii selectați trebuie să aibă disponibilitatea de a se deplasa la București pentru a participa la laboratoarele organizate de ACEP și de a participa la toate activitățile derulate în cadrul programului.În cadrul etapei de selecție, juriul va parcurge toate dosarele de înscriere și va selecta cei cinci participanți pe baza unei grile de evaluare. Regretăm că nu putem oferi feedback celor care nu sunt selectați.

Citește aici regulamentul de organizare a apelului.

Ce înseamnă artist „emergent”?

În contextul acestui proiect, artistul emergent are mai puțin de 10 ani de experiență profesională. Definim această experiență profesională prin diverse activități, de la rezidențe și participări în expoziții de grup, la expoziții personale și prezentări de lucrări în cadrul unor târguri de artă.

Suntem un duo sau un colectiv artistic. Putem aplica?

Da. Vă rugăm să includeți această informație în dosarul de înscriere. Menționăm că onorariul va fi acordat pentru duo/colectiv și se va împărți între membri.

Pot să particip doar online?

ACCELERATOR. ARTA ÎN SPAȚIUL PUBLIC este un proiect ce se desfășoară pe o perioadă de cinci luni, cu activități desfășurate preponderent offline, participarea la toate activitățile derulate în cadrul programului fiind obligatorie. Credem că modul optim de a participa la laboratoare este în același spațiu fizic cu ceilalți artiști și cu mentorii invitați în cadrul programului. Prin urmare, te așteptăm la Galeria Gaep, în perioada 17 – 20.06.2024.

Fiecare laborator se va desfășura fizic pe parcursul a patru zile. Fiecare mentor îți va oferi posibilitatea aprofundării cunoștințelor dobândite prin temele de lucru pe care le vei primi și, mai apoi, vei lucra pe cont propriu pornind de la sarcinile de lucru date de mentori și vei primi feedback online de la fiecare dintre ei în cadrul sesiunilor de lucru individuale desfășurate online.

Nu locuiesc în București. Îmi vor fi decontate cheltuielile de transport și cazare?

Cheltuielile de transport și cazare pentru laboratoarele care vor avea loc la București în perioada 17 – 20.06.2024 vor fi decontate.

Sprijinim artiștii participanți cu un onorariu brut de 10.000 Lei, care va fi plătit în două tranșe, dintre care una pentru prezența în proiectul digital „Față în față cu un artist”, în care artiștii vor răspunde unor întrebări despre ei înșiși și practica lor, iar cea de-a doua pentru pregătirea lucrărilor de artă.

Ce date să rețin?

Pentru înscriere: până pe 29.05.2024, ora 23:59
Pentru a afla dacă ai fost selectat(ă): 05.06.2024
Pentru a participa la laboratoarele intensive în București: 17 – 20.06.2024
Pentru sesiunile one-to-one de mentorat (online): 8 – 12.07.2024
Pentru producția lucrări de artă în spațiul public: 1.07.2024 – 5.09.2024
Pentru expunerea lucrărilor: 6.09.2024 – 15.10.2024

Cum arată în detaliu calendarul proiectului?

ACCELERATOR. ARTA ÎN SPAȚIUL PUBLIC se desfășoară pe parcursul a cinci luni și cuprinde următoarele etape: programul de mentorat (patru laboratoare desfășurate pe parcursul a patru zile începând cu data de 17.06.2024; producția de lucrări de artă min. 1 lucrare/artist); perioada 1.07.2024 – 5.09.2024 și expunerea lucrărilor în spațiul public: 6.09.2024 – 15.10.2024).

ACCELERATOR. ARTA ÎN SPAȚIUL PUBLIC începe cu patru zile (17 – 20.06.2024) de activități in-person, desfășurate la Galeria Gaep (Strada Giuseppe Garibaldi, nr.8, Sectorul 2, București): o zi pentru fiecare dintre cele patru laboratoare organizate în această primă săptămână (Sistemul de artă contemporană; Arta în spațiul public; PR, comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice; Curatoriere. Relația dintre artist și curator). Între 8 – 12.07.2024, activitățile vor continua în mediul online sub formă de mentorat one to one.

După finalizarea programului propriu-zis de mentorat, vei trece în cea de-a doua etapă a proiectului și vei fi îndrumat/ă de echipa noastră pentru a demara producția lucrării de
artă ce vor fi expuse în diferite locații din țară. Curatoarea programului va stabili
împreună cu voi conceptul lucrării, producția de lucrări urmând a avea loc în perioada
1.07.2024 – 5.09.2024, iar expunerea propriu zisă în perioada 6.09.2024 – 15.10.2024.

Ce rezultate își propune proiectul?

Ne propunem ca, la finalul ACCELERATOR. ARTA ÎN SPAȚIUL PUBLIC, să:

 • ai mai multă încredere și capacitate de a-ți urma traseul profesional pe scena de artă,
 • deții cunoștințele și abilitățile necesare pentru a gestiona un proiect de expoziție
  personală
 • îți extinzi rețeaua de relații profesionale
 • fii parte dintr-o comunitate care împărtășește oportunități profesionale

Prin cele două etape – mentorat și expunere de lucrări de artă realizate in-situ –
 ACCELERATOR. ARTA ÎN SPAȚIUL PUBLIC angrenează artiștii emergenții într-o experiență cu potențial de transformare semnificativă a carierelor lor.

Vei învăța de la mentori în cadrul a patru laboratoare tematice și al sesiunilor individuale de mentorat. Vei căpăta insight-uri pe subiecte precum relația artist – galerie, funcționarea diferitelor tipuri de organizații de artă contemporană și comunicarea practicii artistice. Astfel, vei primi informații complementare tangibile, pe care educația formală din România nu le oferă și prin care îți poți îmbunătăți abilitățile de organizare,
prezentare și comunicare a practicii proprii.

Vei primi acces la resursele necesare pentru a produce lucrări noi. Vei produce aceste
lucrări și vei colabora constant cu un curator pe parcursul procesului de lucru. Creația
artistică se va desfășura prin lucrări individuale destinate expunerii în spațiul public.

Structura programului îți înlesnește interacțiunea în cadrul nucleului de artiști emergenți,
între tine și profesioniștii români, precum și interacțiunea pe care o ai cu publicul larg.

Dacă am alte întrebări, pe cine pot contacta?

Pentru orice întrebare despre proiect, scrie-i Georgiei Țidorescu pe adresa accelerator@eastwardsprospectus.com.

Juriul

Andrei Breahnă

Președinte al Asociației Culturale Eastwards Prospectus, Manager de proiect

Ioana Chira

Gallery Manager

Georgia Țidorescu

Coordonator program mentorat