Flaviu Cacoveanu

Untitled (Orange), 2023

C-print
50 x 90 cm
(54.5 x 94.5 x 4 cm framed)
edition: 1/5 + 2 AP

Lucrările lui Flaviu Cacoveanu din expoziție – fotografii, un video și o lucrare de neon art – sunt prezentate ca o secvență de intervenții în toate cele trei camere de la etajul galeriei. Decizia de a le expune astfel reflectă importanța gesturilor spontane în procesul de lucru al artistului. Practica lui își are originile frecvent în telefonul personal, pe care îl descrie ca „telefon artist-run”: un spațiu pentru notații și desene rapide. Adesea, ele rezultă din întâmplări și lucruri pe care le remarcă în mediul urban. Artistul reacționează la multiplele impulsuri dinspre acest mediu într-un mod intuitiv și relaxat – o atitudine prezentă atât în acțiunile inițiale pe care le face prin interfața ecranului de telefon, cât și în lucrările finale.

Untitled (Orange) aduce o notă de stranietate într-o realitate altminteri obișnuită, printr-un gest neașteptat. Cuvântul „orange” din titlu nu se referă doar la fruct, ci și la culoare. Este ca și când artistul ar „picta” performativ o scenă urbană, deși mediul lui de exprimare este fotografia.

Interesat de ipostazele autoportretului performativ astăzi, Flaviu Cacoveanu propune, cu tripticul Self-Portrait as Traffic Lights, un scenariu în care el însuși reflectă realitatea din jur. Directețea posturii servește drept fundal pentru urmele lăsate pe fața sa de culorile roșu, galben și verde de la semafor.

Untitled (Receipt), un video în loop cu o chitanță care se rostogolește purtată de vânt, dovedește aceeași strategie: prin observații aparent nonșalante, dar precise, artistul examinează ambiguitatea și pluralitatea de sensuri din experiențele umane de zi cu zi.