Mihaela Hudrea

Turbulence, 2023

acrylic on canvas
170 x 120 x 3 cm

Turbulence face parte dintr-un grup de lucrări intitulat Sequence of Events, care exprimă interesul artistei față de Big Bang ca moment de început al timpului – un subiect despre care a ajuns să citească pe larg.

Mihaela Hudrea sublimează referințe multiple din domenii precum fizica, astronomia și filosofia într-un limbaj vizual abstract pe care-l dezvoltă destul de intuitiv, ludic chiar. Prin linii precise și un simț fin al culorii, artista creează (a)simetrii, impresii de mișcare și tensiuni spațiale pe pânză sau pe hârtie. Procesul ei de lucru meticulos se traduce în lucrări cu o calitate meditativă ce se opune unei priviri grăbite.

Următorul extras dintr-o carte pe care artista a citit-o recent rezonează cu starea mentală în care intră atunci când pictează: „Ne aflăm în situația – nu ca actori principali în viața cosmosului, ci ca un epifenomen minuscul – de a înflori pentru un scurt moment în timp ce suntem purtați de valul unei entropii tot mai mari, dinspre Big Bang spre vidul liniștit al viitorului univers. Sensul și scopul nu le vom găsi în legile naturii sau în planurile vreunui agent extern care a așezat lucrurile într-un anumit fel; este menirea noastră să le creăm. Unul dintre aceste scopuri, printre multe altele, se ivește din impulsul de a explica lumea din jur pe cât de bine putem. Dacă viețile noastre sunt scurte și fără direcție, putem cel puțin să ne mândrim cu curajul comun de a căuta să înțelegem lucruri mult mai mari decât noi înșine.” (Sean Carroll, „From Eternity to Here”)