Delia A. Prodan

see / saw / no up / down, 2023

welded steel and terrazzo
137 x 130 x 52 cm

Originea sculpturii Deliei A. Prodan se află într-o amintire din copilărie, despre un loc de joacă cuibărit printre blocuri de locuințe. Tobogane din ciment, leagăne contorsionate, țevi de gaz ruginite care străbăteau zona – toate supraviețuiesc în memoria artistei, dar și în câteva fotografii pe care le-a făcut acolo în perioada studenției, uimită de aspectul sculptural al spațiului, cu puțin timp înainte ca structurile vechi și masive să fie îndepărtate.

Balansoarul este primul obiect dintr-o serie prin care Delia A. Prodan își propune să recreeze întregul loc de joacă, combinând realitatea subiectivă (amintiri personale și ficționalizare) cu cea obiectivă (detaliile surprinse în fotografii). Pentru ea, acest topos este o întruchipare a fragilității – nu doar pentru că toboganele, leagănele și balansoarele erau destinate copiilor, ci și pentru că locul de joacă în sine, așa cum îl știa ea, nu mai există.

Realizată din oțel și terrazzo, lucrarea evidențiază contrastul original dintre duritatea materialelor și scopul obiectului. Ea se mișcă între trecut și prezent cu o abordare lirică evidentă în ritmul titlului:
see
saw
no up
down.