Roberta Curcă

Sample, 2023

pencil on handmade cotton paper
21 x 10 cm
(29 x 18 x 3.5 cm framed)

O serie în derulare care folosește semne, note, desene rapide și șabloane personalizate pentru a dezvolta un limbaj de documentare, Samples of Time and Space conține observații variate, de la desene cu peisaje, la texte și date despre momentul din an, anotimp și temperatură.

În aceste lucrări sunt strânse informații despre sezonul de toamnă-iarnă, într-o încercare de a reda anxietatea colectivă legată de un nou an cu fluctuații extreme de temperatură și anxietatea personală a artistei provocată de trecerea timpului, o stare mai accentuată la început de an.

Lucrările sunt grupate pe categorii precum șabloane, mostre și note. Elemente indispensabile în arsenalul Robertei Curcă, șabloanele sunt prezentate ca o formă de process art. Sunt instrumente estetice expuse ca obiecte de artă.

Desenul mic din expoziție valorifică vizualitatea mostrelor și a mostrarelor prin explorarea dimensiunilor abstracte și figurative ale unor peisaje imaginare sau reale. Intitulat Sample, el este realizat pe hârtie de mână, din bumbac 100%, un material unic și aproape prețios care contrazice așteptările obișnuite de la un mostrar sau un paletar.

Desenul mai mare se bazează pe note despre peisaje întâlnite de-a lungul râului Dâmbovița, înainte de intrarea în București. Notes exprimă starea de așteptare a unui anotimp cu ninsori, care nu mai vine, și recunoașterea faptului că mediul înconjurător pare tot mai degradat.

Alternând între personal și public, particular și universal, lucrările propun moduri de documentare a realității care se bazează pe memorie, aleatoriu și eliberare a unei tensiuni și, totodată, dovedesc un proces deliberat și sistematic care își propune să împace haoticul cu ordonatul.