Promotor de proiect: Asociația Culturală Eastwards Prospectus
Partener de proiect: galeria i8, Islanda
Valoarea totală a proiectului: 1.069.301,00 lei (216.707,74 euro)
Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 962.370,90 lei (195.036,97 euro)
Durată: 24 luni
Locații de implementare: România (București, Timișoara, Cluj, Iași) și Islanda

Accelerator selectează 10 artiști emergenți talentați și îi pune în contact cu profesioniști români și străini din domeniul artei pentru o perioadă de 18 luni. Pe parcursul acesteia, artiștii participă la laboratoare tematice menite să le ofere cunoștințe complementare celor dobândite în școală, beneficiază de sesiuni individuale de mentorat, primesc sprijin în crearea și producția unor lucrări noi pentru o expoziție în București și dezvoltă individual sau colaborativ proiecte de artă în spațiul public ce vor fi prezentate în patru orașe din țară.

Accelerator se evidențiază printr-o serie de elemente distincte:

Complexitate

Complexitatea sa rezultă din varietatea și numărul mare de activități în care vor fi implicați artiștii selectați. Programul este construit sub forma unui incubator care promovează o abordare strategică și integrată asupra carierei artistice. Pe parcursul celor 18 luni, artiștii vor avea la dispoziție timpul, contextul și resursele necesare pentru a-și consolida cunoștințele acumulate, pentru a produce și expune lucrări noi, inclusiv în spațiul public, și pentru a interacționa cu publicul larg.

Parteneriat internațional

Proiectul Accelerator se derulează în parteneriat cu galeria i8 din Islanda, cunoscută pentru colaborarea pe termen lung cu artiști renumiți pe scena mondială. Parteneriatul cu i8 facilitează accesul participanților la artiști și alți profesioniști cu experiență internațională.

Artă în spațiul public

Programul abordează conceptul de artă în spațiul public într-o manieră centrată pe context („context-specific”). Astfel, lucrările produse de artiștii emergenți vor integra mecanisme de contextualizare care reflectă cultura, valorile, preocupările, interesele și modul de viață al membrilor comunității.

Networking și sharing

Accelerator facilitează networkingul și sharing-ul în cadrul comunității artistice create în jurul programului, care include nucleul de artiști emergenți selectați, profesioniștii români și străini, dar și publicul iubitor de artă contemporană.

Expunere națională

Prin anvergura programului, artiștii emergenți vor avea ocazia de a expune proiecte de artă în spațiul public în patru orașe din România.

Accelerator este un proiect finanțat prin Granturile SEE și în cadrul programului RO-CULTURA și implementat de către Asociația Culturală Eastwards Prospectus.

Partenerii proiectului sunt galeria islandeză i8 și galeria Gaep, cu sediul în București. Bugetul alocat proiectului este 1.069.301 de lei pentru întreaga sa durată.